Kostuums

Het Friese kostuum, dat de dame en de heer dragen, maakt het plaatje met de Friese paarden en sjezen compleet. Het Friese kostuum was een modekostuum. Friezinnen volgden het silhouet van de internationale mode, zoals die in adellijke kringen werd gedragen: van de hoge taille uit de Napoleontische tijd tot en met het modebeeld tijdens het bewind van koningin Victoria van Engeland.

De dames van De Fryske Quadrille dragen overwegend de Friese dracht uit 1860, een tijd van zeer grote welvaart voor de Friese boeren vanwege de export van boter en kaas naar o.a. Engeland.

Op het hoofd wordt een gouden oorijzer met knoppen gedragen, dat zich sedert 1600 ontwikkelde van een functioneel ijzeren beugeltje tot een volledige, gouden helm rond het midden van de 19e eeuw. Het oorijzer is bedekt met een kostbare kanten muts.

Het dameskostuum – jak met schoot en een ruimvallende rok – wordt gedragen met een zijden of tulen schort. De tipdoek van rijk geborduurde tule wordt over de schouders gedragen en voorbij de hals met een broche vastgezet.  De stof van jak en rok is van zijde, fijne katoen of wol van goede kwaliteit in niet al te bonte kleur(en), effen of gedessineerd. De dames dragen schoenen met zilveren gespen. De dracht wordt gecompleteerd door prachtige sieraden, een zilveren chatelaine en beugeltas. De chatelaine bestaat uit een schaar, speldenkussen en naaldenkoker die aan ongeveer zestig centimeter lange kettingen hangen.

Het kostuum van de heer was weinig aan mode onderhevig en bestaat uit een slipjas (de zogenaamde frac) met een damasten of zijden vest. Aan de voorkant  zijn de slippen deels weggesneden, zodat de signetten (horlogeketting met sieraden) zichtbaar blijven. De knopen van het vest zijn van zilver of met stof bekleed. De halsdoek is van fijne witte stof of zijde en wordt schuin gevouwen tot een band om de hals en met een platte knoop en broche vastgezet. De broek is een nauwe kuitbroek van zwart laken of fluweel die bij de knie gesloten is met kleine zilveren gespen. De kuiten zijn bedekt met lange kabelkousen; op de mannenschoenen zitten grote zilveren gespen. Op het hoofd draagt men een zwarte, hoge hoed.

De combinatie van verschillende, stijlvol geklede paren, zittend op sjezen waarvoor twee Friese paarden, vormt een lust voor het oog.