Historie

In september 1963 werd door Hare Majesteit koningin Juliana de Frieslandhal te Leeuwarden geopend, destijds het grootste overdekte veemarktterrein van Europa. Dit ging gepaard met de grote agrarische tentoonstelling de ‘Frisiana’.

Ter gelegenheid hiervan ontstond het verzoek om een aangespannen show met Friese paarden te verzorgen. De Fryske Quadrille werd naar aanleiding  hiervan opgericht naar een idee van jonkheer Wilco Baerdt van Sminia in samenwerking met leden van de Vereniging het Friese Tuigpaard en het Friesch Paarden-Stamboek.

Dankzij intensieve training onder leiding van de heer Wiebe Spoelstra uit Leeuwarden werd het eerste optreden van De Fryske Quadrille een groot succes. Vier middagen achtereen zaten de tribunes stampvol en stond het publiek vele rijen dik langs touwen op het terrein naast de nieuwe Frieslandhal.

Vanaf die tijd werd De Fryske Quadrille regelmatig gevraagd om een show uit te voeren. Men reed aanvankelijk met enkelspannen; later, vanaf 1967, werd gereden met dubbelspannen waardoor het totaalbeeld nog meer uitstraling kreeg.

Ook De Fryske Quadrille kreeg te maken met de neergang van het Friese ras, wat zorgde voor sobere jaren met weinig optredens. In 1977 werd de draad weer actief opgepakt door toedoen van de heer Bertus Faber, rijder vanaf het eerste uur. Nieuwe rijders werden aangetrokken, een nieuwe choreografie ontworpen en er werd weer getraind. In de nieuwe samenstelling oogstte De Fryske Quadrille grote successen.

De wens bestond om ooit een keer naar het buitenland te gaan. Dat gebeurde voor het eerst in 1982 tijdens een vijfdaags optreden in de ‘Westfalenhalle’ in Dortmund. Er volgden vele mooie jaren met grote hoogtepunten zoals een privé-optreden voor koningin Elizabeth en haar moeder in de paleistuin van Windsor Castle in 1984, optredens in het Olympisch stadion in München in 1999 en een optreden op paleis Het Loo tijdens het 25-jarige regeringsjubileum van onze voormalige koningin Beatrix.

Tegenwoordig vinden er, op uitnodiging, meerdere malen per jaar optredens plaats; de rijders trainen intensief. Oudere rijders maken plaats voor jongere rijders, die op hun beurt de moeilijke figuren van het klaverblad, de molenwiek en de linie leren. Er is een zeer klein verloop.

De Fryske Quadrille mocht onder andere meewerken aan het grote muziektheaterspektakel ‘Faderpaard’ in Leeuwarden 2014 en ook onze optredens tijdens ‘Friesian Proms 2016 en 2019’ waren een groot succes.