Nieuws

Fri(e)sian Proms en Hengstenkeuring 2019

Wat een fantastische week hebben wij achter de rug! Tijdens de Fri(e)sian Proms in een hele andere gedaante mogen optreden en als kers op de taart ook nogmaals – maar dan uiteraard in Fries kostuum en met de sjezen – tijdens de uitverkochte Hengstenkeuring 2019! Het publiek staand op de banken, kippenvel!

De Fryske Quadrille bij Hea! – Omrop Fryslân

Een kijkje achter de schermen ….

Januari 2019

Fri(e)sian Proms 10 en 11 januari 2019

Speciaal voor deze editie van de Fri(e)sian Proms gaat De Fryske Quadrille terug naar een andere gedaante dan u van ons gewend bent!We gaan terug naar een bloeiende cultuur periode – De Renaissance!

Bestel alvast uw tickets op www.faderpaard.nl en laat u verassen!

September / Oktober 2018

De Stormruiter

Bijna alle leden van De Fryske Quadrille zullen hun bijdrage leveren in het theaterspektakel De Stormruiter! De Stormruiter is één van de veertig grote projecten Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

Het theaterstuk gaat over de strijd tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras. Met meer dan honderd Friese paarden vertellen Ellen ten Damme, Jelle de Jong, Annemaaike Bakker en andere topacteurs dit prachtige verhaal.

Meer informatie en tickets is te verkrijgen op www.destormruiter.nl

Januari 2018

Frits de Jong gehuldigd!

Tijdens de Hengstenkeuring in Leeuwarden op 13 januari 2018 is Frits de Jong gehuldigd. Frits ontving, uit handen van Bert Wassenaar, de Zilveren KFPS-speld voor zijn verdiensten bij het stamboek. Frits toont binnen het KFPS een grote inzet; van een eigen hengstenhouderij tot actieve deelname aan tuigerij wedstrijden, de voorzittersfunctie van De Fryske Quadrille en zijn functie als paspoortconsulent.

Olof 315 Preferent verklaard!

Tijdens de Hengstenkeuring op 13 januari 2018 heeft de dekhengst Olof 315 het predicaat Preferent behaald. Olof 315 was bijna 21 jaar in eigendom van Frits de Jong. Op twee jarige leeftijd heeft Frits deze hengst aangekocht van fokker Theo Jansen. Olof 315 heeft een grote bijdrage geleverd in de fokkerij, vooral in de verbetering van de beweging van het Friese paard. In 2011 overleed Olof 315 op 23 jarige leeftijd en liet goede nakomelingen achter. Jasper 366, de Preferente zoon van Olof 315 ontleent zijn populariteit aan zijn zeer goede vererving van beweging. 

December 2017

Tymen 503 goedgekeurd als dekhengst!

Trotse fokkers en eigenaren zijn Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen, beide lid van De Fryske Quadrille.

Tijdens het eindexamen van het Centraal Onderzoek in Exloo, scoorde Tymen 503 maar liefst 86 punten voor de tuigproef en 83,5 punten voor de menproef. Tymen 503, afstammeling van Tsjalle 454 x Harmen 424 uit de Fan Fjildsicht-lijn, was als veulen al kampioen op de Centrale Keuring. Met name het zeer goede achterbeen gebruik van Tymen 503 is kenmerkend voor deze fraaie dekhengst.

Oktober 2017

Na 21 jaar lid, nemen Watte en Gryt Bruinsma eind dit jaar afscheid van De Fryske Quadrille. Tijdens deze periode was Gryt ook bijna 18 jaar secretaris/penningmeester. ‘Het waren prachtige en bijzondere jaren; de Quadrille heeft een onuitwisbaar deel van ons leven uitgemaakt. Maar het werd tijd voor verjonging’, aldus het paar. Annemarie ter Schure heeft kortgeleden officieel Gryt’s taak overgenomen.

Augustus 2017

12-08-2017

Tijdens het wereldkampioenschap IJslandse paarden op 12 augustus j.l. in Oirschot was ook De Fryske Quadrille van de partij. Al vroeg in de ochtend vertrokken om – zoals later bleek – voor duizenden enthousiaste toeschouwers op te treden. Zó enthousiast, dat de toeschouwers op de banken stonden! Dit zorgde voor kippenvel bij alle leden van De Fryske Quadrille. Met een goed gevoel keerden we huiswaarts.

05-08-2017

Feike en Ypie Holtrop winnen NK Tweespannen Fries ras!

Tijdens het Concours Hippique in Rijs, op 5 augustus 2017, hebben Feike en Ypie Holtrop, beide lid van De Fryske Quadrille, het Nederlands Kampioenschap tweespannen Fries ras gewonnen. Feike en Ypie Holtrop zaten in de sjees met daarvoor Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries). Met nog zeven andere combinaties werd een mooie strijd geleverd.  In de eerste omloop liet het span direct zijn klasse zien. Ook in de finale liep het span fraai en zo kwam na bijna twintig jaar weer een tweespantitel in handen van de familie Holtrop.

02-08-2017

Babynieuws!

Hendrikus en Annemarie ter Schure (nr. 2 in De Fryske Quadrille) hebben op woensdag 2 augustus j.l. een gezonde zoon, Niels gekregen.

Juli 2017

29-07-2017

Een optreden tijdens de Paardendagen Driezum-Wâlterswâld – in de paardenwereld vooral bekend van zijn marathon – stond al een aantal jaren op ons wensenlijstje. Op 29 juli op de Boerendag werd dat werkelijkheid. Tegen het eind van het programma werden de weergoden steeds grimmiger. Ondanks de regen en de gladde piste werd een goede show gegeven.

18-07-2017

Tijdens de openingsceremonie van het CHIO in Aken heeft De Fryske Quadrille samen met de tien Subtop ruiters van Friesland en met zeven vierspannen een bijzondere show gegeven. De afgelopen maanden is er volop getraind om in deze grote quadrille onder meer een speciale variant van de ‘molenwiek’ ten uitvoer te brengen.

De openingceremonie, met zo’n 35.000 toeschouwers is te bekijken via de volgende link: http://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/sport-im-westen/video-sport-im-westen-live-chio-aachen—eroeffnungsfeier-100.html . Rond de 50e minuut is deze grote quadrille te zien. Onderstaande foto’s: Karin Sevink.

15-07-2017

De Fryske Quadrille heeft op deze datum wel een heel bijzonder optreden mogen verzorgen. In Sint Nicolaasga, op de bruiloft van Jelle en Mechteld van der Kooi, beiden enthousiaste leden van De Fryske Quadrille, trad de Quadrille op. De fantastische locatie, een mooie show, samen met het prachtige weer en alle mensen om hun heen, hebben gezorgd voor een onvergetelijke dag!